Sain eilen kännyyni viestin Majakkaseuran pj:ltä, että jäseniä pääsisi viikon päästä viikonloppuna Märketille majoituksineen ja ruokailuineen sopuhintaan. Tuo viikonloppu olisi vapaa kaikinpuolin, pitäisiköhän lähteä...? Reissu vaatisi jonkinverran suunnittelua, sillä kisumirrit ovat yksi tekijä, ajomatka täältä sisäSuomestä Turkuun toinen, laivamatkan varaaminen Ahvenanmaalle kolmas.

Märket vei viime kesänä sydämeni tyystin. Sääkin sattui olemaan upea, mutta minä kyllä tahtoisin olla siellä pahimmassa syysmyrskyssä, kun suurimmat aallot lyövät lähes majakkatorninkin yli. Märket on  Suomen kaikista majakoista ehkä erikoisin sekä sijainniltaan että historialtaan.

Märketin majakkaluoto on Suomen läntisin piste ja sen halki kulkee Suomen ja Ruotsin raja. Majakka on rakennettu 1885 eli tsaarinvallan aikana ja tsaari rakennutti sen Ruotsin puolelle. Vahingossa? En tiedä, mutta luultavasti majakka on siinä missä on, että siinä on luodon korkein kohta. Suomen valtion omistama majakka oli Ruotsin puolella aina peräti vuoteen 1981 asti, jolloin raja merkittiin luotoon pultein ja rajaan piti tehdä Z-kirjaimen muotoinen mutka, jotta majakka saatiin Suomen puolelle. Niinpä se on ainoa paikka Suomessa, jossa Ruotsia voi tähystellä itään.

714645.jpg

Rajan epämääräisen sijainnin takia Märketistä on liikkunut hauskojakin tarinoita. Esim. lapsi sai sen maan kansalaisuuden millä laidalla keittiötä sattui syntymään tai kieltolain aikana viinaksia mentiin nauttimaan luodon Ruotsin puoleiselle laidalle Smiley happy 038.gif.

Viimeiset majakanvartijat poistuivat luodolta 1976, mutta nyt Majakkaseura on herättänyt Märketin henkiin 30 vuoden hiljaiselon jälkeen. Tämän kesän ajan majakassa on jatkuva miehitys (majakkaseuralaisia) ja paikalle osuneet turistit ovat päässeet tutustumaan majakkaan sisälle. Tarkoituksena on kerätä varoja ja kunnostaa majakka sekä sisältä että ulkoa. Se onkin tarpeen, sillä meri on ankara ja pieksää armotta vähitellen sekä maalit että rappauksetkin olemattomiin. 714695.jpg

Kuten näkyy vesi ja tuulet ovat rapauttaneet majakkaa pahasti. Majakan edustalla Märketin viimeisin majakanvartija, toinen heistä.

714680.jpg

Meren hiomien kallioiden muodot ovat silmiä hivelevät.

714788.jpg

Osa Märketin kalliosta on muodostunut todella ihmeellisellä tavalla. Olisipa ollut hakku mukana ja saanut kappaleen tuota mukaansa. Otin kyllä pari pientä palasta, mutta se oli melko tavallista yksiväristä mustaa kiveä. Tuota kirjavaa ainesta en nähnyt joka paikassa.

Kävin samana viikonloppuna toisessakin majakassa, Sälskärillä. Se on todella kaunis majakka. Näissä järjestetyissä retkissä minua harmittaa erityisesti se, että milloinkaan ei ole tarpeeksi aikaa. Joukon mukana on pakko rientää. Siksi mieluiten reissaankin yksin.

714703.jpg

Ah.... hirveä hinku päästä lähtemään..... Argh!

Mutta sitten toiseen asiaan, joka tulee näin viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä. Toveri Heinäkuuna eli Playmatena Smiley blue wink.gif kanssani on mrs.vsop. Häneltä sain todella yltäkylläisen tarrapaketin. Siellä on vaikka mitä, katsokaa. Kiitos, Heinäkuun playmate.

714711.jpg