Täällähän on sukeutunut vilkas keskustelu tuosta gmail-tapauksesta. Monesta se varmaan tuntuu uskomattomalta, että miten voi meilit päätyä julkiseksi, mutta Mammankulta on senverran kokenut tietsarin käyttäjä, että mikään erehdys ei tule kysymykseen. Ja kuten hän itsekin sanoi, että meilien sisältö oli sen verran henk.kohtaista, että niiden kaivelu vielä enemmän julkiseksi ei ole mitenkään suotavaa.

Joten ymmärrän Kullan ärtymyksen ja halun unohtaa koko juttu viimein. Mutta vastaisuudessa, jos joku törmää sisältöön, jonka tietää olevan sähköpostikeskustelun, kannattaa heti laittaa sivun osoite ylös ja alkaa tiedustella laajemmin homman nimeä. Palveluntarjoajien ehdot kannattaa näköjään lukea huolella, mutta vieläkään ei silti voi olla varma, että homma toimii rehellisesti. Joten...mihin voit luottaa?

Vaikka oman järjen käyttö asiassa kuin asiassa on enemmän kuin suotavaa, niin yleisesti hyväksyttyjä auktoriteetteja ja sellaisten tahojen sanomia asioita kuunnellaan melkeinpä kuin "jumalan sanaa".

Julkisuudessa uskonnon ohella eniten kädenvääntöä aiheuttaa ravinto ja terveys. Molempien kohdalla sitä omaa järkikultaa kannattaisi kuunnella,  mutta itseä pidetään niin tyhmänä, että ne aivot annetaan mieluummin jonkun toisen haltuun.

Uskonnon suhteen olen jo ottanut ohjat omiin käsiini, mutta ravinnon suhteen alan olla vasta nyt samalla asteella. Ravintojutussa riittäisi tarinaa sivukaupalla, mutta kerron lyhyesti mistä on kysymys.

Aloitin karppauksen 6.10.2006. Jos joku ei tiedä mitä on karppaus, kannattaa käydä täällä. Tästä ruokavaliosta/elämäntavasta liikkuu enimmäkseen virheellisiä luuloja ja käsityksiä, mutta kannattaa tutustua aiheeseen huolella. Kyse ei siis ole hillittömästä rasvan naamaan mättämisestä, sanottakoon se tässä heti.

Itse kyllästyin jatkuvaan painon kanssa taistelemiseen, epämääräisiin vatsavaivoihin ja ylettömään makean ja hiilihydraatin nälkään. Ruokavalioni entisessä elämässä oli hyvin rasvaton ja proteiiniton ja sisälsi melkein pelkkää hiilihydraattia. Yritin noudattaa uskollisesti virallisterveellistä linjaa, mutta en ymmärtänyt missä oli vika, kun nälkä ei lähtenyt kuin hetkeksi ja jonkun ruoan suhteen tuli mieleton himo. Saatoin esim. syödä melkein litran jäätelöä yhdeltä istumalta ja siihen päälle pari kulhollista riisimuroja. Riisimurojen syönti oli muuten himo. Ei ollut nälkä, mutta himo kyllä.

Sitten kuulin karppaamisesta ja tutustuin aiheeseen. Luin kirjoja ja etsin mahdollisimman paljon tietoa. Antti Heikkilä lienee tutuin monelle, hän kirjoittaakin hyvin kansantajuisesti asiasta. Yleisin käsityshän maitorasvasta ja tyydyttyneistä rasvoista on se, että se nostaa kolesterolia ja tukkii suonet ja saat sydänkohtauksen ja kuolet. Niinpä ihmiset on lietsottu rasva- ja kolesterolihysteriaan, jossa monet kitkuttavat rasvattomalla ravinnolla taistellen sokeri- ja leipähimonsa kanssa. Kolesteroli täytyy saada keinolla millä hyvänsä painettua alas. Jollei ravinto yksistään auta, otetaan lääkkeet avuksi. Ja kaikki on sitten hyvin?

No, asia ei ole näin yksinkertainen. Juttu on myös liian pitkä täällä käsiteltäväksi, mutta kannattaa miettiä, miksi inuiiteilla Grönlannissa ja maasailla Afrikassa, jotka käyttävät pääasiallisena ravintonaan eläinrasvoja (70-90%), on hyvät veriarvot eivätkä sairasta juuri ollenkaan sydäntauteja. Miksi ravinto, jota on käytetty ikiaikaisesti aiheuttaisi vasta nyt sydän- ja verisuonitauteja. Meidän olisi pitänyt kuolla jo sukupuuttoon, jos asia olisi näin yksioikoinen. Miksi nykyaikana, kun nk. rasvateoria on karsinut lähes kaiken eläinrasvan ravinnosta, sydän- ja verisuonitaudit vain lisääntyvät?

Miksi uusilla suosituksilla (kok.kol. alle 5) suurin osa kansasta joutuisi statiinilääkitykselle? Eli kansa on sairas?! Millä tuollaiset raja-arvot on saatu, kun edes kolesterolivastaiset tiedemiehet ja lääkärit eivät tiedä, mitkä niiden pitäisi oikeastaan olla?  Olisiko kyse myös lääkefirmojen intresseistä? Lääke on kultakaivos lääketehtaille, koska yhä useampi määrätään syömään niitä loppuelämänsä.

Mutta statiinit eivät ole vaarattomia. Niillä on lukuisia sivuvaikutuksia eikä pitkän ajan sivuvaikutuksista vielä edes tiedetä kaikkea, sillä lääke ei ole ollut käytössä riittävän pitkään. Sen sijaan, että tuijotetaan siihen, mitä ihminen syö ja kolesteroliin, pitäisi ennemmin tuijottaa muihin elämäntapoihin: tupakointiin, alkoholin käyttöön, liikkumattomuuteen, ylipainoon, stressiin, korkeaan verenpaineeseen, pitkälle jalostettuihin ruoka-aineisiin ja elintarvikkeiden lisäaineisiin, ympäristön- ja ilmansaasteisiin. Olisiko näillä suurempi merkitys terveydelle?

Jos asia kiinnostaa enempi, oma ravinto ja terveys myös, lue kirja: Uffe Ravnskov: Kolesterolimyytti. Siinä on selitetty miksi ja mistä on kolesterolihysteria lähtöisin ja miksi se edelleen jatkaa voittokulkuaan, vaikka päinvastaisia (siis että eläinrasvoilla ei ole osoitettu olevan merkitystä kolesteroliin eikä sydän- ja verisuonitauteihin) tutkimustuloksia löytyy myös pilvinpimein. Kirjassa on lähdeviitteitä satoihin tutkimuksiin, joissa on todettu, ettei kolesterolilla ja sydäntaudeilla ole yhteyttä toisiinsa, paitsi jos sattuu sairastamaan harvinaista hyperkolesterolemiaa, jolloin ko. arvot ovat 9-25 mmol/l välillä. Tällaisia ihmisiä on n. 1% väestöstä.

Olen tutustunut itse tähän aiheeseen laajasti, siis käyttänyt sitä omaa järkeä, ollut kriittinen ja seulonut saamaani tietoa. Mitään ei pidä niellä tuosta vain, ei edes rasvanpuolustuspuheita, vaan miettiä asiaa saatujen tietojen valossa. Olen tullut siihen tulokseen, että syön mahdollisimman puhdasta ja alkuperäistä ruokaa. Voita, lihaa, kalaa, vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä, oliiviöljyä. En syö valkoisia vehnäjauhoja, riisiä, perunaa, sokeria enkä valmisruokia.

Minulle ei sovi pikkuhiljaa siirtyminen, vaan heitin kertaheitolla kaikki uusiksi. Aloitin ns. induktiolla ja siitä pikkuhiljaa lisäsin hiilihydraattien määrää. Entinen jäätelö-riisimuroahmatti nauttii enää kerran päivässä pari palaa tummaa suklaata ja iltaisin muutaman purukumityynyn (tuo siksi, koska minusta on kiva puhallella purkkapalloja samalla kun kudon sukkaa ja töllötän tv:tä. Kun on tarpeeksi nuori tai vanha, niin huvit ovat aika halvat a065.gif). Ei mielitekoja, ei ns. "sortumisia".  Ruokavalio sisältää enemmän kasviksia kuin koskaan aiemmin. Ruisleipää syön yhden palan päivässä, muuta viljatuotetta en tarvitse. Ei omituisia vatsavaivoja, kaasuja, turvotusta. Vaaka ei näytä juurikaan pudotusta eikä mittanauha vyötärönympäryksen kaventumista, mutta silti useat sanovat minut nähdessään, että olen laihtunut. Omasta mielestäni olen tiivistynyt eli muotoutunut uudelleen. Proteiini kasvattaa lihasmassaa, joten osa läskistä on korvautunut lihaksella, vaikken olekaan kuntoillut enempää kuin ennen.

Tiedän, että karppaus on kuuma peruna ja synnyttää mielipiteitä, mutta mitään "jumalan sanaa" sekään ei ole. Jokainen valitkoon elämäntapansa. Mutta liian paljon kuunnellaan virallisia tahoja siitä miten pitäisi elää, vaikka se joskus tuntuisi jopa itsestä järjenvastaiselta. Virallinen totuus kun ei välttämättä ole totuus ensinkään.