Lankalauantai takana eli tulipa värjättyä niitä villoja viimenään. Se olikin niin hauskaa, että kun vauhtiin pääsin ja langat loppuivat, aloin jo innoissani miettiä puuvillakalsareitteni ja tiskirättien värjäämistä. Mutta onneksi värit lopahtivat sen verran vähiin, että  jätin kalsarini toistaiseksi rauhaan.

Tässä seuraa mahdollisimman kattava meriselitys kaikille, joita koolaus kiinnostaa. Itse tein tätä ensimmäistä kertaa ja voin sanoa, että on helppoa kuin heinänteko. Laitetaanpa siis Topi Sorsakosken Greatest Hits koneeseen, nupit suht kaakkoon ja aloitetaan.

Ensimmäiseksi punnitsin langat. Olin jo valmiiksi miettinyt mitä lankoja värjään milläkin sävyllä. Ruskeameleerattua oli n. 100 g, joten ajattelin 2-3 pussia appelsiini Kool-Aidia riittävän siihen.

984444.jpg

Mustameleerattua minulla oli useampi vyyhti, mutta otin työn alle vyyhdin, joka painoi lähes 200 g. Siihen tarvitsin 3-4 pussia tumma kirsikka Kool-Aidia.

984446.jpg

Nämä olivat Pirtin Kehräämön lankoja eli hyvin vähän käsiteltyjä. Niinpä pesaisin niitä miedossa saippualiuoksessa ja huuhtelin. Jätin ne veteen likoamaan siksi aikaa, kun sekoittelin värit pataan. Koska olin kuullut miten hyvin nämä juomajauheet värjäävät kädet, pöydät tms. suojasin työpöydän muovilla (kukkapaketissa käytetty jäykähkö, rapiseva muovi on hyvä). Samoin pistin käteen muovihanskat.

Päätin värjätä hellalla ja kattilassa, koska lämpötilan nosto on helpompi toteuttaa näin. Villaahan ei saa keittää ja veden kuumeneminenkin pitää tehdä hitaasti, samoinkuin jäähtyminen.

Tässä aineet ja väripata ruskean vyyhdin värjäämiseen. Sekoitin lämpimään veteen 2 appelsiinia, 1 mansikan ja yhden sitruunan. Väristä tuli mielestäni oikein hyvän oranssia.

984459.jpg

Seuraavaksi puristelin enimmät vedet pois langoista ja laskin vyyhdin kattilaan. Painelin ja odotin ehkä turhankin kauan ennenkuin ymmärsin laittaa kattilan liedelle ja aloittaa kuumentamisen. Värin imeytyminen oli tosi hidasta ja ajattelin jo, että sutta tulee, ei väri imeydy. Kuinka ollakaan, veden kuumetessa väri alkoi kadota vedestä ja siirtyä lankaan. Nostelin ja kääntelin lankaa varovasti ja huomasin, että väri jää kovin laimeaksi. Ei kauniin, syvän oranssia, vaan vähän likaisen keltainen sävy.

Siirsin kattilan pois kuumenemasta ja nostin vyyhdin toiseen kattilaan. Mietin miten saan väriä lisää, sillä keltainen Kool-Aid oli melkein lopussa ja oranssia ei ollut enää yhtään. Punaista olisi ollut. Sitten muistin maustehyllyn ja siellä olevan laatikon. Olin vastikään lukenut elintarvikevärien käyttämisestä värjäykseen. Muistelin ostaneeni joskus todella kauan aikaa sitten karamellivärejä, joilla oli värjätty Mammankullan synttärikakkujen kermavaahtoja. Ja niin olikin, pieni purkillinen sekä punaista että keltaista. Ripsuttelin kattilaan reilusti molempia ja sain oikein ärhäkän oranssia.

Nyt alkoi lankojen väri selvästi muuttua ja kun vesi oli lähellä kiehumispistettä, nostin kattilan jäähtymään. Langat olivat saaneet kypsän oranssin värin ja vesi oli lähes kirkasta ja jonkin ajan päästä aivan kirkasta. Kaikki väri oli siis siirtynyt lankoihin.

Sillä aikaa kun oranssivyyhti jäähtyi kattilassaan sekoittelin toiseen kattilaan tumman kirsikan sävyistä jauhetta. Vahingosta viisastuneena lisäsin punaista karamelliväriä jo samantien keitokseen.

984504.jpg

Väri oli todella syvä ja vahva ja epäilin, että tämä ei kyllä varmasti kaikki imeydy lankaan. Mutta kuinka ollakaan, kun nostin tämänkin kattilan jäähtymään, vesi oli vain hiukan punertavaa ja lankojen sävy todella upea tumma kirsikanpunainen.

Seuraavaksi otin käsittelyyn luonnonvalkoisen vyyhdin, joka painoi alle 100 g. Sen päätin värjätä violetin ja lilan sävyllä ja kokeilla liukuvärjäystä mikrossa. Otin lasisen lasagnevuoan, johon yritin asetella vyyhdit tasaisesti. Sekoitin viinirypäle- ja pink lemonade-jauheet omiin astioihinsa, mutta jouduin kumpaankin lisäämään hiukan sävyä. Viinirypäleeseen punaista karkkiväriä ja pink lemonadeen viinirypälettä. Ensin yritin ruiskuttaa väriä, mutta se ei levittynyt tarpeeksi tasaisesti, joten päädyin kaatamaan toiseen päähän tummempaa ja toiseen päähän vaaleampaa seosta. Ilmeisesti kääntelin ja huljuttelin lankaa sitten liikaa, koska varsinainen liukuvärjäys meni vähän sekaisin. On siinä silti nähtävissä värin vaihtumista. Mikrotin ohjeiden mukaan, mutta tässä käsittelyssä väri ei kunnolla imeytynyt ja sitä jäi vähän veteen jäljelle.

Värjäysinto piti otteessaan vielä tiukasti, vaikka Kool-Aid varastot alkoivat olla tyhjät. Mutta olihan minulla vielä yksi kerä valkoista Nallea ja Lemon-lime pusseja. Nallen päätin värjätä kerällä, tuli mitä tuli. Kastelin sen kuitenkin perusteellisesti ja kattilassa odottava omenanvihreä mehu näytti hyvin vahvalta. Mutta kun upotin Nallen väriin, se katosi parissa sekunnissa lankaan. Hyvä että sain koko kerän veden alle, kun vesi oli jo kirkasta! Se näytti suorastaan taikuudelta. Niinpä Nalle onkin värjäytynyt kirjavaksi, mutta sepä ei haittaa mitään. Lopuksi kuumensin Nallenkin kattilassa ja vein kuivumaan kavereiden kanssa eli pyykkitelineen päälle vaakatasoon.

Tässä sitten sunnuntaina lähes kuivat vyyhdit. Vyyhdit ovat säilyneet hyvin suorana eivätkä olleet menneet takkuun. Kiitos hyvien haltijalankojen ja maltillisen käsittelyn. Värien pitäisi olla aika pysyviä, sillä vaikkei puretusta ole käytetykään, niin jauheet ovat hapokkaita ja siksi värit kiinnittyvät hyvin lankaan.

984539.jpg

Langoissa on hämmentävä lampaan ja karkin haju sekaisin keskenään. Oransseissa jaffaa, punaisessa kirsikkaa ja lilassa joku, olisiko sitten olevinaan viinirypäle-sitruuna. Huushollikin tuoksui jonkun aikaa  lampaiden isännöimältä hattaratehtaalta. Tällaista värjäämistä kyllä varmasti teen jatkossakin ja kunhan saan seuraavassa ameriikanpaketissa niitä sinisiäkin jauheita, niin loput mustameleraatut upotan siihen väripataan.

Värjäystouhu ei sinänsä ole minulle mitään outoa. Joskus -90 luvun alkupuolella opettelin kansalaisopiston kurssilla sekä tuttavarouvien kanssa kasvivärjäystä. Se touhu ei kovin kaukana ollut noita-akkojen puuhista. Siellä me akkalauma huivit päässä ja kumpparit jalassa hämmentelimme isoja, mustia ja höyryäviä patojamme järvenrannalla tulenliekkien nuoleskellessa patojen mustia kylkiä. Loihdimme esiin erilaisia keltaisia, ruskeita, punaisia, vihreitä. Erityisen himoittu väri oli sininen ja violetti, jota sai kokenillista ja suomuorakkaasta.

Nyt viikonloppuna muistin tuon ajan tuotokset ja kaivoin ne esille. Kudoin näistä kasvivärjätyistä (osa siis itsevärjätty, kaikki langat Pirtin kehräämöstä, osa jopa tuttavarouvan lampaanvilloista kehrätty) langoista villapaitoja. Paidan malli oli hyvin yksinkertainen, mutta kuviointi sitäkin haastavampi. Kaikkien paitojen kuviot suunnittelin itse piirtämällä ne ensin millimetripaperille. Pari paitaa on jopa täysin päälläpitämättömiä.

984586.jpg

Tämä oli sitä aikaa, kun olin islanninhevosharrastuksessa mukana korviani myöten. Niinpä jokaisessa paidassa on kuvattu issikka. Alakulman keltainen paita on ainoa poikkeus. Siinä on kissoja ja sen kudoin Mammankullalle, joka tykkäsi (ja tykkää edelleen) kissoista yli kaiken.

Tähän paitaan suunnittelin Islannin. Yritin saada kaikki tärkeät elementit mukaan: purkautuvan tulivuoren, jäätikön, meren ja hevoset. Jäätikön violetti raita on haalistunut harmaaksi, ei kokenilli säilytä väriään ikuisesti, näköjään. Paidan etu- ja takapuoli ovat muuten samanlaiset, ainoastaan takapuolen toinen hevonen on harmaa.

984593.jpg

Tätä paitaa olen pitänyt paljon. Siinä eriväriset issikat tölttäävät ympäri paidan. Hevosten väri on suoraan lampaanvillasta.

984600.jpg

Muistan, että tämän kissapaidan värit ovat sipulinkuoresta ja nokkosesta. Kissojen rivissä on myös puolikuu, ei näy kovin hyvin.

984606.jpg