Oli hämärä ja hiljainen jouluaattoilta. Säätiedotus ennusti mustaa joulua, mutta luonto yllätti iloisesti Tuulenpesän. Eilisiltana oli satanut hiljakseen lunta, aivan vähän vain, mutta se riitti valkaisemaan maan. Lisäksi yöllinen pakkanen oli kuuroittanut paksusti joka paikkaa. Kyllä olikin kaunista.

1161075.jpg

1161086.jpg

Lyhyt talvinen päivä hämärtyi koko ajan lisää. Oli aika lämmittää joulusauna. Ei muuta kuin kuivat tulitikut ja sanomalehti kainaloon. Sauna oli kylmä ja vesi padassa jäässä. Samoin vesisaavin pohjalle jäänyt vesi. Tuli tarttui sytykkeisiin ahnaasti ja koska minulla on hyvä ja nopeasti kuumeneva pata, ei mennyt  montaakaan minuuttia, kun padan jäämöykky irtosi seinämistä ja alkoi sulaa.

Lisäsin pökköä pesään ja tuli humisi kodikkaasti. Täytin vesivateja ja ämpäreitä ja sytyttelin kynttilöitä. Hetkisen kuluttua alkoi nenääni tuntua outo haju. Aivan kuin makkaraa paistettaisiin. Nuuskuttelin kiukaan yläpuolella ja mietin olinko edellisellä saunomiskerralla paistanut makkaraa kiukaalla tai heittänyt jotain grilliluita uuninpesään, mutta muistini mukaan en ollut.

Käristyvän lihan haju vain voimistui ja tuntui kaikista selvemmin saunaneteisessä. Joku ilmiselvästi paistui jossain. Haju voimistui koko ajan. Se oli todella kuvottava palaneen lihan käry ja minun oli lähdettävä saunasta. Jätin eteisen oven auki ja toivoin, että kun saunomisaika koitti, haju olisi kadonnut.

Mietin kuumeisesti mikä tai kuka grillaantui hormistossa. Yksittäinen hiiri tai parikaan ei pystyisi niin rajusti tuottamaan palaneen lihan hajua. Isompi eläin olisi pitänyt jonkinlaista ääntä pyrkiessään karkuun, mutta minä en kuullut mitään, en rapsahdustakaan. Sitten päähäni jysähti kamala ajatus. Saunatonttu!! Olinko minä onneton mennyt käristämään saunatonttuni?!! Sen asunto oli varmasti hormistossa eikä se ollut herännyt ajoissa ja nyt minä olin mennyt tuikkaamaan tonttuni tuleen! Tästä ei hyvää seuraisi. Todennäköisesti kaikki alkaisi mennä nyt pieleen moneksi vuodeksi.

Kuivat koivuhalot paloivat iloisella roihulla ja polttivat hormiston puhtaaksi. Kun saunomisaika koitti, grillauksen haju oli tuskin havaittavissa. Olin vähän apealla mielellä. Sillä kuka hormistossa paloikin, en olisi sitä toivonut tapahtuvaksi. Kaikkein vähiten Tuulenpesän saunatontulle.

Kynttilä paloi saunan ikkunalla ja toinen lauteilla. Haudoin vastan ja roputtelin armeliaassa hämärässä kuluneen vuoden iholtani. Kun mietteissäni tuijotin vesipadan luukusta tuikkivia valonsäteitä, huomasin punaisen vilauksen lattialla, joka katosi padan taakse. Heiii!? Se oli saunatonttu! Tiedän, että sillä on harmaa nuttu, mutta sen lakki on punainen. En ollut kuitenkaan käristänyt tonttuani! Se kävi näyttäytymässä kuten se on joka joulu tehnyt.

Keventynein mielin jatkoin vastan heiluttelua. Mikä kumma sitten sai aikaan niin kaamean katkun? Aikani pähkäiltyäni ajattelin ja toivoin, että se olisi ollut jonkun petoeläimen, pöllön tai kärpän tai jonkun vastaavan hormistoon tunkema talvivarasto, joka nyt sitten haihtui tuhkaksi. Toivottavasti varaston kerääjä saa uuden varaston kasalle, onhan talvikin nyt kaikille eläville hyvin armollinen.

Jouluaatto jatkui iloisemmissa merkeissä. Sisällä odotti joulukuusi, jossa tänä vuonna oli muutama lasikoriste ja paljon olkikoristeita. Puuhella saa toimia "joulualttarina".

1161167.jpg

Joululahjaksi sain ihan oikean Mariskoolin, ensimmäiseni. Mammankulta oli nähnyt vaivaa löytääkseen oikean värin eli kauniin vaaleanvihreän. Skooli on todella kaunis.

1161170.jpg

Tänä vuonna tein hyasinttiasetelmat itse. Kävin hakemassa sammalta, puolukanvarpuja, palleroporonjäkälää ja jäkälöityneitä oksia, joita kasvaa melkein takapihalla. Korit ja muut koristeet ovat aikaisemmista jouluasetelmista. Yläkuvan punainen liina on Mammankullan tekemä, varmaankin ala-asteen ajoilta yli 10 v. sitten. Alakuvan liina on lapsuudenkodin peruja, lienee -70 luvun alkupuolelta. Pähkinä-rusinakuppi on todella vanha, lienee niitä ensimmäisiä muovituotteita, joita markkinoilla oli.

1161175.jpg

Kissitkin pitivät kiltisti rusettejaan. Muhvi valtasi saunakorin heti, kun palasin saunasta ja tyhjensin korin. Raitapaita ei malttanut istua nätisti, nokka leikkautui pois.

1161210.jpg

Joulupäivänä lumi ja huurre oli enää kaunis muisto vain. Ikkunassa roikkuu isosiskolta joululahjaksi saatu ihastuttava lasinen tonttu. Vierellä on Mammankullan kauan sitten koulussa tekemä heppataulu.

1161215.jpg

Ja sainpa vielä jouluksi väsättyä kranssinkin, joka pääsi kunniapaikalle roikkumaan, keskelle tuvan kattoa.

1161219.jpg