Säätiedotus ei lupaa hyvää meille vanhanaikaisen lumijoulun perään haikaileville. Lämpötila näyttää keikkuvan nollan kahtapuolta eikä lumisadetta ole luvassa. Mihin ovat kadonneet lumitalvet? Joko ilmastonmuutos söi ne? Tosiasiahan se on, että viimeisen 30 vuoden aikana talvet ovat lämmenneet. Tämän on todistanut Ilmatieteenlaitos seurannallaan ja tilastoillaan. Naureskellen sitä takavuosina vitsaili Suomen muuttumisesta viinin- ja maissinviljelymaaksi ja lumirajan siirtyvän pysyvästi Jyväskylän yläpuolelle. Mutta että nyt jo?!

Viime talvena talvi käväisi kylässä. Tuli kipakasti ja oli jo mennyt ennen kuin kerkisi edes kunnolla käydä läpi kaikki talven kirot ja kyllästyä siihen valkoiseen ***aan perinpohjin. Kaikkihan varmaan tietävät tarinan omakotiasukkaista, jotka ovat täynnä hyvää tahtoa ja lämmintä fiilistä ensi hiutaleiden leijaillessa maahan. Talven edistyessä kirosanojen määrä kasvaa, hyvätahto vähenee ja inho lunta kohtaan kasvaa samassa suhteessa. Nykyään taitaa olla niin, että kukaan ei enää inhoa lunta.

1140675.jpg

Näkymä Tuulenpesän naapurustoon jouluaatonaattona 2001. Täydellinen joulukeli.

Pitäisiköhän sitten ruveta omatoimiseksi maan valkaisemisen suhteen? Levittää taimiharsoa tai valosarjoja ympäri nurmikkoa ja pystyttää erilaisia puhallettavia joulupukkeja, lumiukkoja ja valoporoja pitkin ja poikin, muutama valaistu karkkikeppi reunustamaan pihatietä ja keskelle peltoa pystyttää valtava seimikuvaelma. Tähän tapaan.

1140699.jpg

Tai näin.

1140700.jpg

Tai näin.

1140703.jpg

Tai voihan katon ja nurmikon ja puunrungot päällystää foliolla. Tähän tapaan.

1140715.jpg

Eipä tarvis valittaa ainakaan pimeyttä ja mustaa joulua enää. Näitä "ihastuttavia" jouluvalokuvia löytyy lisää täältä. Lukekaa myös kuvatekstit, jotka ovat toisinaan hyvin hauskoja ja oivaltavia a022.gif

Kilpavarustelu alkaa valitettavasti kasvaa jouluvalojen suhteen Suomessakin. Monenlaista viritystä sitä talvisin näkee, mutta mitään kamalampaa ilmestystä en tiedä kuin värillinen valoletku kierrettynä lipputangon ympärille. a026.gif

Tänä jouluna ajattelin kokeilla miltä egg-nog maistuu. Siihenkin näyttää löytyvän monta eri reseptiä, mutta minä löysin tällaisen, yksinkertaisen, mutta maukkaan tuntuisen.

Egg-nog (ohje Finfood)  

kahdelle

2 keltuaista
1 rkl tomusokeria
1 dl kermaa
1 dl maitoa
1/2 dl konjakkia tai rommia
Koristeeksi:
ripaus muskottia

Sekoita kattilassa keltuaiset ja tomusokeri. Lisää kerma ja maito. Kuumenna seosta kunnes se sakenee, mutta älä päästä kiehumaan. Lisää alkoholi, sekoita ja kaada laseihin. Koristele muskotilla.

Pitää tehdä lähiaikoina koe-erä ja jos keitos onnistuu, taidan käydä viikonloppuna joulutervehdyskäynnillä naapurissa termospullon kanssa... n070.gif