Kalenteri sanoo, että sunnuntaina siirrytään kesäaikaan. Kun katsoo ikkunasta ulos, niin minä sanon, että siirryttiin talviaikaan.

Uutisista kuulin, että Etelä-Suomessa ei ole talvea tällä kaudella edes ollutkaan. Ilmatieteen laitoksen määritelmä talvelle: Terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi (ainakin viikon ajan) 0°C alapuolella. Tänä vuonna osassa Suomea näin ei siis ole käynyt, mitä ei kuulemma ole tapahtunut koskaan aiemmin niin kauan kuin säitä on tilastoitu.

Eipä siis ihme, että sinivuokot kukkivat pohjoista myöten ja talvehtimista yrittävät yhä uudet lintulajit. Mikäli ilmastonmuutos etenee ennustetulla tavalla, saamme Suomeen uusia pesiviä lintulajeja, toisaalta muutamat lintulajit myös katoavat. Esim. pöllöistä tunturipöllö saattaa kadota talvien myötä ja sen tilalle tulla Keski-Euroopasta tutut tornipöllö ja minervanpöllö.

Siinä sitä muuten loskaa riittää ja vesi roiskuu, kun tämä lumimäärä alkaa sulaa. Johan se on viikolopuksi lupaillut viittäkin lämpöastetta.

Pitkät valoisat illat kuitenkin lohduttavat ja piristävät tämän valkeuden keskellä. Eilen tuli melkonen hoppu, kun ensin maleksin kaupoissa ja kotiin ajellessa huomasin miten upeasti aurinko alkoi laskea. Kissat katselivat silmät pyöreinä, kun viskasin vaatteet päältä, riuhdoin ulkoiluvaatteet tilalle ja katosin samantien kameralaukku olalla. Mielessä oli käydä katsastamassa muutaman kilometrin päässä sijaitseva kapea joki. Olisiko se jäässä, olisiko karoja tai muuta elämää.

Kotiportailla huomion kiinnitti pehmeät lumilaineet ja auringonpuna taivaanrannassa.

1414844.jpg

Joki oli auki, mutta karoille se on selvästi liian syvä. Eikä mitään muutakaan elämää näkynyt. Hiljaista oli, mutta kaunista.

1414848.jpg

Kuvasin sillalta, joten näkymä sillan toisella puolella oli erilainen. Rannan koivut kuvastuivat väreilevästä vedenpinnasta ja joenpohja paistaa punaisena. Kuvaa on käsitelty ja sävyjä syvennetty.

1414878.jpg

Nuo vedestä kuvastuvat koivut näyttivät niin kiehtovilta, että  kuvasin niitä monta ruutua. Tässä kuva on luonnollisissa väreissään ja käännetty ympäri. Joenpohja pilkottaa oksien lomasta. 

1414885.jpg

Vaikka meidän kylä on pieni, niin monet tuntevat ja tietävät sen upeista maisemistaan. Kuvasin vuoren rinteeltä alas johtavalta tieltä laskevan auringon viimeiset säteet. Vahinko, että kameran silmä ei ole kuin ihmissilmä. Jouduin leikkaamaan maiseman pois alivalottuneena.

1414895.jpg