Noin se meni loma vilauksessa ohi ja kesäkin on jo puolessa välissä. Moni jaksaa manata säitä, mutta minä en. Ilolla vain katselen kuinka luonto hoitaa puutarhan kastelun. Sitäpaitsi, mitä se auttaa, vaikka kuinka äkäilisi ja riehuisi ja puisi nyrkkiä, että "nyt sataa taas" tai "onpas kylmä" tai "huh kun on kuuma". Säät on mitä on ja koska asutaan Suomessa, niin se kuuluu näille leveysasteille. Loma on minulle aina loma, vaikka sataisi rakeita viikon putkeen. Pääasia on se, että aikatauluja ei ole ja kaikki aika on omaa aikaa.

Puutarhassa puolestaan alkaa olla se kaikkein kukkein ja kaunein aika käsillä.

1732764.jpg

Tässä Punaraita tutkii reviiriään juhannuksen tienoilla. Juhannusruusujen kukinta on vasta alussa.

 

1732772.jpg

"Harmony Sisters"

 

1732768.jpg

Lammen rannalla oli tänä vuonna tungosta. Idänunikko levittäytyi lehtineen melkein kaiken päälle, tosin vuorikaunokki oli sitäkin röyhkeämpi ja levittäytyi kaikkien päälle. Tämä mysteerikukkanenkin selvisi sen aukaistua nuppunsa. Keväällä ilmestyneet lehdet eivät sanoneet minulle mitään ja kirjasta katsoin sitten kukan perusteella, että tämä on tarhakullero. Lienen sen sitten viime vuonna hankkinut. Ei ole vain mitään muistikuvaa...

 

1732788.jpg

Kurjenmiekka "Gracchus". Viime vuonna en saanut siltä yhtään kukkaa, tänä vuonna se kukki viidellä kukkavarrella.

 

1732887.jpg

Kissankäpälä kukkii täyttä päätä, Euroopan alppitähti vasta aloittelee.

 

1732870.jpg

Kissankäpälän kukka on muisto lapsuuden kuumista kesistä ja retkistä kalliolle, joissa niitä kasvoi.

 

1732890.jpg

Löysin talon entisen emännän navettakumpparin (aito nokialainen) ja se pääsi uuteen tehtävään. Saappaalla on ikää varmaankin 20-30 v. Varpaan reiästä kasvaa maahumala.

 

1732907.jpg

Juhannuksen jälkeen kävin etsimässä jälleen puutarhakalusteita ja tällä kertaa tärppäsi. Honkkarin alesta löytyi oheiset pöytä ja tuoli. Runko on mustaksi maalattua metalliputkea ja kansi aitoa mosaiikkia. Hintaa oli kokonaiset 35 € koko systeemillä!

 

1732927.jpg

Kuka tietäisi minkä kukka tämä on? Ympärillä kasvaa pari mehitähteä ja keltamaksaruohoa, mutta tämä on noussut aivan itsekseen tuohon, en ole tuommosta istuttanut. Varsi tulee maasta, ei mehitähdestä.

 

1732942.jpg

"Vanha pelargoniaaaaa on mummon akkunallaaaa...."

 

1732958.jpg

Yksi arvoitus lisää. Mikä ruusu? Kukka on tosi pieni, halkaisijaltaan n. 4 cm. Väri on aivan aavistuksenomaisen hento vaaleanpunainen. Tämä ei ole kukkinut vielä kertaakaan ja nyt siinä on useampi nuppu. Se on kyllä huonossa paikassa, varjossa luumupuiden alla, mutta pensas on nyt niin suureksi levinnyt, etten sitä sieltä helposti enää pois saa. Lehtien kirjavuus kertoo, että joku puutoskin sillä on. No, hevosensontaa juurille, eiköhän se siitä.

 

1732975.jpg

Rosa Gaulardilla on puna-valkea kukka. Tämä nuppu aukesi kauniimmin kuin edeltäjänsä, jonka sateet mädätti melkein niille sijoilleen samantien sen auettua.

 

1732987.jpg

Lopuksi ylläri, jonka löysin eilen. Pihalammikon ketohanhikkien ja vuorikaunokin syleilystä äkkäsin tämmösen kellomallisen kukan. Ensin en kiinnittänyt siihen huomiota, kun se näytti niin harakankellolta, mutta sitten sipuli herätti minut tajuamaan, että sehän on minun jouluhyasinttini!

Viime jouluna minulla oli lila ja vaaleanpunainen hyasintti, jotka siirsin joulun jälkeen odottamaan kevättä. Istutin ne toukokuussa puolihuolimattomasti lammen rannalle ja unohdin sinne. Runsaat sateet saivat ympärillä olevat kasvit riehaantumaan ja sipulit jäivät piiloon. Ilmeisesti varjo ja runsas vesi innostikin sitten uuteen kukintaan. Kukkaterttu on pieni ja harvahko, mutta haju on aivan aito! Vieressä oleva vaaleanpunaisen hyasintin sipulilla on terhakka lehtinippu, joten eiköpähän vain sekin vielä kuki.