Lomalle lähtö koittaa ihan kohta. Sitten olenkin teillä tietymättömillä pari viikkoa, ennenkuin pitää raahautua taas sivistyksen pariin. Suunnitelmissa on  heittää teltta ja makuupussi auton konttiin ja kääntää nenä Jäämeren tuoksujen suuntaan. Tiedossa on siis viileitä tuulenvireitä ja veden hiomia kallioita ryyditettyinä muutamalla merilokilla, upealla auringonlaskulla ja suolantuoksulla.

Sitä ennen muutama tuokiokuva pihamaalta.

1247561880_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Viime vuonna ostetut ruusunjuuret selvisivät talvesta hyvin. Mitä nyt värisävyt ovat vähän muuttuneet. Tämä oli mielestäni viime vuonna vaaleammanpunainen, mutta kelpaa hyvin tämäkin sävy.

 

1247561912_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Keltaruusukin teki kerrassaan viisi nuppua ja kaikki aukesivat. Kirvoja on tänä vuonna ollut ruusuissa paljon. Olen myrkyttänyt niitä parin kolmen viikon välein jatkuvasti ja aina vaan tulee uusia. Samoin kirsikkapuun taimi kerää kirvoja massoittain, joita muurahaiset käyvät lypsämässä. Valitettavasti muurahaiset eivät ole immuuneja myrkylle Otsan rypistys

 

1247561944_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kaikenkaikkiaan pihan istutukset ovat lähteneet vauhdilla kasvuun. Etualan krassit kasvatin itse siemenestä ja ne tuntuvat komistuvan silmissä. Alaska on aivan mahtavan kaunis krassi valkovihreine lehtineen ja sen kukista löytyy perinteisten keltaisten ja punaisten lisäksi vaalean punajuuren punainen. Todella jännä väri.

 

1247562023_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tässä on aikas ihana lilja. Viime keväänä ruukkuun istutetut sipulit talvehtivat puolihuolimattomasti kuistin penkin alla pakkasessa ja kas: tänä keväänä tomerat taimet puskivat kilvan pintaan. Tulos näkyy tässä. Tämän vaivattomampaa kasvia saa hakea! Sen kun kastelet kasvun aikaan ja lykkäät jonkun penkin alle talveksi, ettei ruukku halkea.

Lopuksi viimeisin aluevaltaus, joka on kietonut meikäläisen pauloihinsa täydellisesti.

1247561979_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Saippuaa!!  Ensi-innostus iski lukiessani miten valmiista saippuamassasta tehdään nättejä saippuoita. Mutta sitten tutustuin ihan oikeaan, alusta loppuun itsevalmistetun saippuan tekoon ja sehän vei sitten täysillä. Valmis saippuamassa sisältää aina kaikenlaista keinotekoista, mutta kun teet itse rasvoista ja lipeästä saippuasi, se ei sisällä mitään ylimääräistä (ellet laita niitä siihen eli hajusteita, väriaineita yms.)

Olen tehnyt vasta 4 erää ja kaikki ovat onnistuneet aika mukavasti. Rasvoina on pääasiassa rypsi-kookos- ja oliiviöljyä. Edessä olevassa vihreässä laventelisaippuassa on lisäksi karitevoita ja risiiniöljyä. Taustalla oleva kellertävän ruskea saippua on tehty kylmäpuristetusta rypsiöljystä, kookosöljystä ja munkinpaistorasvasta ja ylellisen lisän tuo silkinpala, joka liuotettiin lipeään. Tummanruskea on keittiösaippuaa, jossa lipeä on liuotettu kahviin ja saippuamassaan on lisätty kahvinporoja. Tarkoitettu käsienpesuun silloin, kun pitää kädet saada hajuttomiksi ja liasta puhtaiksi.

Osa saippuoista on nyt kypsynyt viikon ja koepesu osoittautui onnistuneeksi. Saippuan vaahto oli kermaisen pehmeätä, huuhtoutui hyvin pois ja käsien iho jäi kuivauksen jälkeen suloisen pehmeiksi. Kaupan palasaippuat ovat kammottavaa tavaraa näiden itsetehtyjen rinnalla eikä nestesaippuatkaan näille pärjää. Voi voi... Tuskin maltan odottaa vielä sen 3 viikkoa, jonka saippuoiden kypsyminen minimissään vie.

Saippuanteko on tosi hauskaa, varsinkin nyt, kun lipeäkammosta on päässyt. Vanha kunnon lipeä puhdistaa jopa tiskialtaan pinttymät ja miten hohtavia ovatkaan lusikat, kun niitä on pyyhkäisyt lipeäisellä rätillä! Varovainen toki sen kanssa saa olla, sehän on tosi syövyttävää. Siksi saippuankin täytyy kypsyä väh. 4 viikkoa valmistuksen jälkeen, jolloin lipeä neutraloituu. Parhaimmillaan saippuat ovat kuulemma n. puolen vuoden päästä valmistuksesta.

Kaunista kesää kaikille! Tehkää kivoja juttuja ja nauttikaa jokaisesta päivästä! Minä häivyn lomille: puutarhaa kuopsuttamaan, saippuan keittoon ja sitten Jäämeren rannalle. Jättäkää kommentteja, ystävät hyvät, palailen luoksenne kahden viikon päästä!