Huomaan, että tämä ploki on alkanut luisua enempi valokuvauksen puolelle. Olen mie korttivaihtojakin tehnyt, mutta huomaan ma, että jälleen on jääneet tuotokset kuvaamatta. On ollu vissiin niin kiire saada ne postiin. Vaihtoja on tullut tehtyä siis Tanjuskan, Marillan ja Paperi40:n kanssa. Ja Pauliinan kanssa vaihdettiin kortteja myös. Nyt on sisällä aika pino luvattuja vaihtoja tekemättä, joten pari sadepäivää, kiitos. Ja Sannan kanssa kesän kestävä vaihto eli 60 kortin swappaus. Eiköhän näistä nyt joku tännekin asti pääse... Jospa teippais pari ylmäärästä reikää päästä niin ehkä pysyy joku asia pään sisälläkin.

Ei tässä näillä ilmoilla oikein sisällä jouda istuksimaan, kun piha vetää puoleensa. Viikonloppu meni pihalammen rakentamisessa ja kukkaistutuksien teossa. Nyt on suurin osa tehty ja voi enempi alkaa keskittyä nauttimaan tekosistaan. Pihalampiprojekti oli suurin murhe, mutta se olikin vain yhden päivän suuruinen. Illalla olin kyllä kipeä kuin kepillä hakattu kaikesta siitä lapioimisesta, nostamisesta, kärräämisestä ja kilometrien kävelemisestä, mutta kyllä kelpasi illalla saunan jälkeen lammen äärellä saunan patiolla istuksia tyynessä kesäillassa ilta-auringon lämmössä kylmä roseeviinilasi kädessä. Ach!

634800.jpg

Tämä oli tilanne viime kesänä. Pieni ja soma. Halusin luoda mielikuvan kivetystä lähteestä, mahdollisimman luonnonmukaisen näköisestä. Allasmuovin kohdalla iski itaruus ja ostin alesta eurolla kamalan vihreän suihkuverhon, joka vähän pilkottaa jostain kohtaa. Onneksi sammal innostui kasvamaan kunnolla ja peitti sen öklön värin melkein kokonaan. Talvea se suihkuverho ei kestänyt ja keväällä koko allas oli täynnä vaahteranlehtiä ym. moskaa, joten pakkohan se oli pistää uusiksi. Vaikka pieni olikin kaunista, halusin suurentaa tätä vesielementtiä  ja investoin tällä kertaa ihan oikeaan allasmuoviin. Ei muuta kuin hihat heilumaan.

634812.jpg

Tässä on jo uuden altaan muoto ja koko. Syvyyttä puolisen metriä ja muoto kädetön Suomi-neito (kuulostaapa hirveältä!). Maan lapioiminen oli nurmikon irti hakkaamiseen verrattuna kevyttä hommaa. Kunnollisella pihanurmella on melkoiset juuret ja nyt en enää ihmettele, ettei kesien kuivuudet näytä haittaavan nurmikasvia pitkällä juoksulla yhtään mitään.

634822.jpg

Ta-daa! Valmista on. Huomatkaa kuinka kauniisti majakka kuvastuu vedestä. Jokaisen veden äärellähän kuuluu olla majakka luotsaamassa vesihädässä olijoita turvalliseen satamaan. Majakan juurella on edellisestä lammesta siirtynyt sammalmatto, jossa kasvaa suo-orvokkeja. Veteen pudonneet pikkueläimet uivat toivottavasti majakan opastamana sammaleen luo ja kapuavat ylös vedestä sitä pitkin. Pohjalla on kivikasa pitämässä paikoillaan ns. luonnonmukaista vedensuodatinta, kanaverkossa olevaa olkitukkoa. Olkitukkoon laitoin ulpukanjuurakon, joka viime kesänä kasvoi oikein nätisti miniatyyrilammessani. Nytkin uudet lehdet ovat jo kovasti tulossa pintaan. Saa nähdä pitääkö minun kuitenkin hommata suodatin lampeen, sillä vesitilavuus on edelliseen verrattuna kolminkertainen. Pikkulampi oli helppo kerran viikossa pestä, mutta aika näyttää miten kiva tuota on putsata. Ja kuinka hyvin olki toimii.

Pihatöistä ei meinannut itseasiassa tulla juuri mitään, kun piti vahdata sireenipuskia ja ketä niissä vierailee. Herhiläinen on todella suuri ja pelottavan näköinen otus. Ne olivat melkein katoamassa Suomesta pari vuosikymmentä sitten, mutta nyt näyttävät levittäytyvän uudelleen. Näin alkukesästä herhiläiset ja muut ampiaiset nauttivat kukkain mettä kuten perhoset ainakin.

634881.jpg

Pari amiraaliakin viihtyi mesitarjonnan äärellä. Välillä piti kisata keskenään siivet läpsyen, mutta pian rauha palasi ja taas alkoi kukkain tutkiminen.

634901.jpg

Ohdakeperhosia samoin pyöri valkoisessa syreenissä muutama. Valkoinen oli selvästi suositumpi kuin perinteinen sininen syreeni. Vaikka kävin useasti sinisen luona, ei siellä ollut läheskään sellaista trafiikkia kuin valkoisessa.

634926.jpg

Amiraali ja ohdakeperhonen ovat vaeltajalajeja ja nämä yksilöt ovat talvehtineita. Uusi sukupolvi lentelee loppukesästä  ja nämä ovat silloin vainaita...g020.gif