Olen saanut orkideoistani niin ihanaa palautetta (kiitos vielä not tagged smiley #10418), että tunnen saavani osaksi ihan ansiotontakin kiitosta. Kuten jo noissa kommenteissa ohimennen mainitsin, niin vanhan talon vuodenajan mukaan tapahtuvat lämmönvaihtelut ja kukkaryhmään muodostuva oma mikroilmasto on suurin tekijä kukkien viihtyvyydessä.

Tuo mikroilmasto on muuten tärkeä asia. Puutarha.netistä löytyi tämmöinen tiivistetty määritelmä asiasta: Mikroilmasto on paikallinen yleisilmastoa suotuisampi mikro eli pieni ilmasto.Kun sijoittaa kasvit ryhmäksi, kasvien "hengitys" ja ilmankosteus muodostaa kasvien kohdalle mikroilmaston. Ja kasvit viihtyvät muutenkin paremmin yhdessä, kuin yksinään. Näin olen huomannut.

Vanhassa talossa painovoimaperusteinen ilmanvaihto säätelee huonelämpötilaa vahvasti vuodenaikojen mukaan. Lämmityksestä huolimatta talvella lämpötila painuu, varsinkin ikkunoiden äärellä, hyvinkin tuonne 17-18 asteen tuntumaan, kovilla pakkasilla jopa kylmemmäksi. Kesällä saattaa paahde nostaa lämpötilan yli 30 asteen. Paahde ei tietysti ole juuri millekään kasville hyväksi, silloin pitää kasveja varjostaa.

Minä olen sijoittanut suurimman osan kasveistani tämmöiseen hyllysysteemiin eteläikkunan ääreen. Nurkassa roikkuu orkideoiden päällä kasvilamppu, joka on päällä  keskitalvisin. Perhoset eivät niinkään kaipaa lisävaloa, mutta miltonia, oncidium, pari dendroa ja encyclia voivat paremmin lisävalon kanssa. Eivätkä nuo muutkaan kukat varmaan lisävalosta pane pahakseen.

1265534.jpg

Hylly alkaa käydä pieneksi eikä tilaa oikeastaan ole laajentaa. Mutta vielä on yksi perhonen, jonka haluan ehdottomasti saada. Se on valkea-tummanpunakirjava perhonen, harlekiiniksi nimitetty. Niitä on silloin tällöin kaupoissa, mutta nyt en ole nähnyt pitkään aikaan juuri sellaista, joka on mielessäni.

1265536.jpg

Harlekiineja on monenmoisia, kuten netistä keräämissäni kuvista näkyy. Oikean harlekiinin tunnistaa siitä, että nuo läiskät ovat joka kukassa erilaiset. Minä etsiskelen harlekiinia, joka on oikeassa yläkulmassa.

Ilman kuvaa en halua tätäkään kirjoitusta julkaista, joten laitan tähän kuvan isokukkaisimmasta ja hempeimmästä perhosestani. Kuva on otettu heinäkuussa, mutta tilanne näyttää tänään samanlaiselta. Tämä orkidea on siis kukkinut tuolta touko-kesäkuusta asti yhteen putkeen ja miten kauan vielä kukkiikaan, koska tekee koko ajan hiljalleen uutta nuppua.

727344.jpg