Ottamalla nämä ruusut vastaan<?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

Sinut on haastettu "Ekoteko-päivässä" kampanjaan.

 

1219938.jpg

 

 

Lähetä tämä ruusukimppu vähintään viidelle blogi-ystävällesi tai sähköpostilla ystävillesi! Mainitse oma päivän ekotekosi ja pyydä vastaanottajaa mainitsemaan oma ekotekonsa uusien haasteiden yhteydessä.

 

Kiitos Arja haasteesta. Sinänsä tässä ekoilussa ei kovin suurta haastetta ole, sillä elämäni on tyyliltään hyvin eko jo muutenkin. En harrasta kuluttamista enkä tavaran haalimista läheskään siinä mittakaavassa, mihin markkinavoimat meitä yrittää yllyttää. Olen siis huono kuluttaja. Silti minulla on kaikki mitä tarvitsen. Ekoa on käyttää tavarat loppuun, korjata rikki menneet ja osan tavaroista voi hankkia käytettynä. Tällä tavoin säästää myös pitkän pennin.

 

Jaa mutta mikäs se sitten tämän päivän ekoteko olisi? Hmmm....no...käyn ruokakaupassa ja ostan ainakin pussin luomuporkkanoita ja sen jälkeen ajan kotiin, kuten aina, diisseliautolla. Maalla ettäänperällä asuessa on se huono puoli, että julkiset kulkuneuvot ovat aika vähissä. Meiltäkin pääsee kerran päivässä väärään suuntaan ja sieltä takaisin myös kerran päivässä. Minulle siitä ei siis ole mitään hyötyä ja oma auto on aivan välttämätön.

 

Mieluisinta ja hauskinta ekoilua on vanhojen tavaroiden, suorastaan romujen uusiokäyttö. Astiat pääsevät suurimmaksi osaksi kukkaruukuiksi, toiset muuten vain koristeiksi. Tässä muutama esimerkki, joista osa onkin jo täällä nähty.

 

1229232.jpg

 

Tässä on talon entisen asukkaan taiteellinen silmä ollut johdattelemassa vanhan lypsyämpärin ja maitotonkan muodonmuutosta. Tonkan yläosa on leikattu irti ja hitsattu ämpärin pohjaan ylösalaisin. Missä käytössä tämä sitten on heillä ollut, minulla ei ole siitä tietoa, mutta minä istutan siihen joka kesä kukkia.

 

1229237.jpg

 

Tämä läpeensä ruostunut kurkkupurkki saa joka kesä myös asukkaan. Tässä keijunmekko, yksi suosikkikasveistani.

 

1229238.jpg

 

Mikäs on krassille mukavin paikka kökötellä kuin kolhiintunut alumiininen kattila. Muratti on viihtynyt lypsyämpärissään jo monta vuotta. Talvella se jököttää eteisessä ja kesällä vaahteran katveessa. Kirpparilta 50 senttisellä ostettu piirakkavuoka on kuin tehty sammalpiirakalle ja leppiskiville.

 

1229243.jpg

 

Ruostunutta piikkilankaa maaseudulla myös riittää. Siitä muotoilin pallonmuotoisen amppelin, jossa kakkuvuokaan istutettu ahomansikka rehotti ilmeisen tyytyväisenä.

 

1229248.jpg

 

Tämä kokoelma on varsinainen "romuläjä", sillä sieltä löytyy tuskin mitään muuta ostettua kuin osa kukista. Vanhat, savupiipuista puretut tiilet muodostavat vaihtelevan korkuisen muurin. Kukka-astiat vaihtelevat lypsyämpäreistä vanhaan kenkään ja kattilasta emalivatiin. Jokunen saviruukku, parilla eurolla ostettu kuparikiulu ja gladiolusruukku ovat uutena ostettuja. Iso sininen ruukku halkesi tänä talvena g030.gif , mutta saanpahan ruukunpalasia taas johonkin muuhun tarkoitukseen.

 

1229256.jpg

 

Tämä hylly on myös täynnä hylkytavaraa. Vain kastelukannu ja kukkaruukku on joskus ostettuja. Myrnat ovat löytyneet talon hylkytavarakasoista. Kivet Saimaan rannalta, hevosenkenkä ja sepän takomat sarananosat, alumiinen kahvipannu ja lasipurkki- ja pullo myös hylkytavarakasasta (vanhojen talojen omat kaatopaikat ovat aarreaittoja!). Sininen purkki on todella vanha Säästökassan "säästöpossu", roskakasasta sekin. Hylly on talon vanha eteisen hattuhylly. Punainen orvokkikin on tietyllä tavalla kierrätetty. Ostin sen edelliskesänä ja syksyn tultua heitin maatumaan kompostiin. Sieltä kukkarukka kuitenkin ponnisteli kevään tullen näkyville ja työnsi nuppuja, joten tottakai istutin sen takaisin ruukkuun, jossa kasvu jatkui ja sain iloita monesta uudesta kukasta kesän varrella.

En haasta ketään erityisesti, sillä näillä haasteilla on tapana myös kasaantua. Haasteen saa ottaa mukaansa tästä ken haluaa.