Pitkästä aikaa tuli napsittua kuvia puutarhasta. Ei se itseasiassa enää juurikaan kuvaamista siedä, sillä viimeaikaiset kovat sateet ja kylmyys ovat useimpien kukkien kohdalla tehneet tehtävänsä. Muutama sitkeä sissi silti vielä löytyy. Esimerkiksi gladioolus, joka on jättänyt kukkimisensa sanoisinko viime tippaan. Vasta nyt alkaa punaista pilkottaa ja himppasen jännittää, että ehtiikö kukat aueta ennenkuin pakkaset iskevät. Syyskuun puolivälissä on täällä joskus ollut napakoita pakkasöitä ja sellaisten jälkeen joka ikinen kasvi on ollut ruskea ja roikkuva lötkö.

878220.jpg

Auringonkukat olivat tänä vuonna tummanpunaisia. No, voihan tuota varmaan hyvällä tahdolla tummanpunaiseksi sanoa. Enempi se on semmonen ruosteenruskea.

878221.jpg

Aikaisempina vuosina olen saunan eteläpäädyn muhevassa mullassa kasvatellut tomaatteja. Aika huonolla menestyksellä. Vaikka olisi kyseessä millainen pensas-, mini-, tavallinen tomaatti, niin joku on mennyt pieleen. Tomaatti kyllä kasvaa ja tekee runsaasti raakileita, mutta kun eivät kypsy. Eräskin syyskuu korjasin ämpärillisen tomaatinraakileita pakkasen alta sisälle kypsymään. Joulukuussa sitten ne olivat kypsiä ja pääsin muutamana päivänä nauttimaan sadosta. Ihmetytti sekin, että ne kestivät noin kauan nahistumatta. Kun ottaa pätkän vartta tomaattiin mukaan, niin ilmeisesti siinä se taika on.

Sitten eräänä vuonna ostin 3 tavallisen tomaatin taimea. Pienistä ja söpöistä taimista kasvoi hirviöitä, joita suorastaan pelotti mennä kastelemaan. Ne olivat karvaisia ja rotevia rontteja, melkein 2 metriä korkeita, joita piti sitoa kiinni saunan seinään. Niiden oksat kurkottelivat kohti uhkaavina ja latvat kaartuivat ylitseni pimentäen taivaan. Odotin niiden tarraavan kiinni hetkenä minä hyvänsä. Enkä niistäkään saanut yhtään tomaattia. Pakkanen puraisi kaikki raakileet, kun en kerinnyt poimia niitä ajoissa. Isommat olivat jo oman nyrkkini kokoisia ja olisivat varmasti kypsyneet sisällä.

Sainpa siis tarpeekseni tomaateista ja siirryin kurpitsoihin. Ostin koristekurpitsan siemeniä, jotka laitoin esikasvamaan ja sitten siirsin rapeat taimet varovasti ulos. Nämäkin innostuivat kovin myöhään kukkimaan ja epäilen, saanko yhtään täysikokoista kurpitsaa. Innokkaasti se on lähtenyt etsimään lisää elintilaa ryömien pitkin nurmikkoa ja kiipeillen saunan seinälle ja luulen, että vielä jonain kauniina päivänä se on minua pihatiellä vastassa tullessani töistä.

878242.jpg

Isoinkin kurpitsa on koulupojan nyrkin kokoinen ja etana on herkutellut TIETENKIN sillä.

878247.jpg

Tämä on lupaavin kurpitsa, saunan seinällä kiipeilevän haaran ainoa hedelmä.

878252.jpg

Nauhavaihdon kortteja putkahti taas eilen laatikkoon. Emoilusta lähetti näin kivat kiitokset Arja ja Junipa. Kirjaintarra-arkki, kiiltokuvia, nauhoja, paperia eikä tuo korttien käärinliinana toiminut Marimekon servettikään roskiin jouda. Kiitos suuri lähettäjille.Hippie

878261.jpg

Eilen tuli yhtäkkiä näkyviin sateenkaarikin. Ja koska äskettäin tuli tv:stä Ihmemaa Oz, niin sen laulun sanat alkoivat soida päässäni tätä näkyä katsellessani.

878269.jpg

Somewhere over the rainbow
Way up high,
There's a land that I heard of
Once in a lullaby.

Somewhere over the rainbow
Skies are blue,
And the dreams that you dare to dream
Really do come true.