Ja kukkisi vielä enemmän, jos vain näistä kylmistä päästäisiin eroon ja todelliseen kesään. Mutta... tämmösiä kukkia löytyy nyt.

1640929.jpg

Peace yrittää aukaista valtavaa kukkaansa. Kylmä ja sade hyydytti sen kuitenkin tuohon vaiheeseen. Toivottavasti se pystyy aukaisemaan sen loppuun asti.

1640936.jpg

Tämmöinen tuli ruusuaitauksesta. Ruusujen väliin kylvin valkoista harsokukkaa. Se näyttää varmaankin nätiltä ruusunkukkien kanssa (mikäli nyt tosiaan vielä tänä kesänä kukkivat, ainakin Ninassa on nuppuja). Ja toisessa punaisessa ruusussakin on, kuten näkyy, aukeamaisillaan oleva kukka.

1640956.jpg 

Juhannusruusun ensimmäinen aukinainen kukka. Nuppuja on niin että oksat notkuu, en muista milloin olisi ollut tämmöinen määrä nuppuja juhannusruusuissa!

1640961.jpg

Junannusruusun katveessa, särkyneen sydämen varjossa on vauvala. Pelastin viime viikonloppuna ruukkuihin akileijan taimia. Ne olisivat menneet ruohonleikkurin kitaan, mutta konttaus nurmikolla tuotti runsaan sadon ja sain näin monta uutta tainta. Etualan purkissa on punalehtiruusun siementaimi. Ensimmäinen laatuaan. Hoi b-sys, tässä olisi sulle se punalehtiruusu! Pikkuinenhan tuo on, mutta kun niitä juurivesojakaan siinä ei ole.

Kalvakka kasvi purkissa on rescuehosta eli pelastettu kuunliljan juurakko. Pengon edelleen kauppojen kukkamukulapusseja, vaikka ne ovat jo pölynkuivia ja toivottomassa tilassa. Muuten: on törkeää, että rutikuivista ja pitkälle itäneistä ja nahistuneista mukuloista pyydetään vielä rahaa, vaikka niistä näkee, että ovat kompostitavaraa.

Mutta tuossa hostassa vähän vielä henki pihisi. Niinpä maksoin siitä kiltisti törkeät 1.5 e ja lykkäsin raukan multiin. Juuret oli niin kuivat, että rapisi, mutta olminkalpea lehti elävä. Saas nähdä vieläkö on elämänhalua hänellä.

1640970.jpg

Uuden uutukainen kukkapenkki, joka piti tehdä vartavasten näille joriineille. Naapurin emäntä jakoi vanhat ja isot joriininjuurakkonsa ja minä sain ylijäämät. Toinen naapuri teki samoin ja nyt minulla on TODELLA vanhaa kantaa olevia joriineja, vanhimmat noista ovat lähtöisin yli 50 vuoden takaa. Vuosi toisensa jälkeen olen ihaillut naapurin navetan seinustalla kasvavia joriineja. Toivon, että minäkin saan kasvatettua nämä yhtä komeiksi. Ne tarvitsevat kuulemma tosi vahvan maan eli paljon sontaa niskaan ja tietenkin vettä. Hevosieni jäljiltä löytyy onneksi vielä lannoitetta, sitä nämäkin ovat nyt saaneet.

Talvetus on vielä vähän ongelma, sillä juurakot ovat valtavia ja ne pitäisi säilyttää kuivassa ja viileässä. Ei auta varmaan muuta kuin laittaa ne pahvilaatikoihin ja laatikot sängyn alle d025.gif

1640981.jpg

Puutarhan villistä osasta löytyy lupiinien valtakunta. Minä tykkään lupiineista. Jotkut tykkää, että ne ovat riesa, mutta kyllä minä olen saanut ne pidettyä siellä missä haluan. Minusta tosi jännittävää seurata millaisia eri värejä minäkin vuonna putkahtaa. Tämä syvän pinkki on kasvanut monta vuotta samassa paikassa. Se herättää muiden lupiinien keskellä huomiota, sillä se on ainoa väriään.

Ostin kokeilumielessä kääpiölupiinin sekä kirjolupiinin (jossa myös keltaista) siemeniä ja katson millaisia yksilöitä niistä tulee. Olisi kiva, jos saisi uusia värejä. Vaikka siementaimista tuleekin helposti sekarotuisia, niin emokasvi kuitenkin säilyttää värinsä. Ne eivät siis taannu liloiksi tai v-punaisiksi, kuten yleisesti luullaan.

1640989.jpg

Sireenin kukinta on myöhässä. Yleensä kukinta on jo reilusti ohi juhannukseen mennessä, mutta ei tänä vuonna. Tyyninä iltoina puutarhassa on paratiisimainen tunnelma, kun sireenin tuoksu leijuu raskaana nenään...

1640992.jpg

Sininen sireeni. Sireenit ovat kiitollisia kasveja. Olen repinyt maasta ihan käsin vetämällä valkoisen sireenin taimia ja istuttanut uuteen paikkaan. Kasvamaan ovat lähteneet muitta mutkitta.

Olen tänä vuonna hurahtanut moneen kasviin. Myös sireeniin. Eilen ostin isabellansyreenin taimen, jossa on jo kukkaterttukin. Kuvaa tulee, kunhan kerkiän kuvata sen.

1640997.jpg

Lammenrannan kukkapenkkiä on saanut suurentaa jo pari kertaa. Tarkoitus on laajentaa sitä vielä tosi paljon, mutta pikkuhiljaa. Siniset iirikset ovat ehtineet jo kukkaan. Keltaiset vasta lykkäävät kukkavartta. Iiriksen takana kukkii joku kaunokki, mutta tarkempaa nimeä en nyt taas muista.

1641018.jpg

Iiriksen kukka läheltä. Kaunis.

1641025.jpg

Lammen vierellä on sauna. Pari vuotta sitten kiskoin sen seinustalla rehottavan vatukon veke ja mietin, että mitähän tilalle. Kun mylläsin aikani maata, alkoi sieltä nousta isoa kiveä solkenaan. Niitä tuli oudon paljon, jolloin paikalla piipahtanut naapurin emäntä vihjaili niiden olevan todennäköisesti ennen paikalla sijainneen sisäänlämpiävän saunan kiuaskiviä. Sainpa sitten idean hyödyntää nuo kivet ja ladoin niistä terassin.

Ristikkoon olen laittanut kiipeämään yhden suosikkini, keijunmekon. Isossa kartiossa roikkuu verbena ja pienemmässä muratti. Korissa terassilla on keltaisia orvokkeja. Terassia ympäröi puolikaaren muotoinen kukkapenkki, jossa on juhannusruusua istutettuna ja päivänkakkaraa itsekseen kasvaneina.

1641044.jpg

Pihan toisella laidalla, pihlajien alla, on akileijaryhmä. Kukassa on sininen ja valkoinen lehtoakileija. Ostamani jaloakileija ja japaninakileija ovat vielä purkeissaan. Pitääpä miettiä laitanko ne tuonne tekemään sekarotuisia jälkeläisiä vai perustanko niille jonkin jalomman penkin... Pinkki pehko on puna-ailakkia, jota meillä kasvaa ihan joka paikassa.

1641053.jpg

Lumisadetta hostapenkissä? Ei, vaan pihlaja varistaa kukanterälehtiään. Uusin hurahdukseni on kuunliljat, joita aion istuttaa tähän monta ja useaa lajiketta. Tällä hetkellä on 5 erilaista. Ikävä uutinen on kuunliljojen hvx-virus, jonka takia monet ovat joutuneet hävittämään hostiaan. Omani näyttävät terveiltä ja toivottavasti myös ovat sitä.