Viikonloppuna tuli telkusta Kulkuri ja joutsen -elokuva. Koivusalon tekemäksi se on ihmeen hyvä ja kestää useamman katselukerran. Kärki ja Helismaa olivat lauluntekijöiden joukossa sellainen parivaljakko, että heitä on vaikea voittaa.

Otin pitkäperjantaina täysikuusta kuvia ja Olavi Virta alkoi laulaa päässäni tuota laulua katsellessani ottamiani kuvia. Täysikuusta on vaikea ottaa kuvia, sillä maisema alivalottuu, kuu ylivalottuu, pitkillä valotusajoilla kuva tärähtää jne. Minä otin tämän kuvan käsivaralla, sillä ei ollut vielä kovin pimeä ja suljinaika oli lyhyt. Mutta kuu oli niin kirkas, että piti ottaa sekä värit pois että muokata sävyjä muutenkin aika paljon, että sai pinnanmuodon edes jotenkin näkyviin.

1409805.jpg

Pääsiäisen aikana ei paljon muita katseltavia leffoja tullutkaan kuin tuo em. Tarut sormusten herrasta on nähty moneen kertaan ja dvd:t ovat hyllyssä, samoin Harry Potterit, melkein kaikki.

Kun minulta kysytään parasta elokuvaa, joudun sanomaan, ettei sitä ole vielä tehty, mutta moni pääsee jo aika lähelle. B-sys listasi blogissaan lempparileffojaan ja niinpä minäkin pistän oman top tenin.

Koska systerillä on suuri osa samoja lemppareita kuin itselläkin, tämä lista sisältää muita suosikkejani. Ne ovat siinä järjestyksessä kuin ne mieleen putkahti.

1. Geishan muistelmat (Memoirs of a geisha)

1409827.jpg

Kauniita kuvia, unenomainen kertomus maailmasta, josta länsimaalaisella ei ole kuin kalpea aavistus. Upea puvustus ja lavastus, hyviä näyttelijöitä. Kerrassaan kiehtova elokuva.

1409829.jpg

2. Terminator 2

1409853.jpg

Tämä jätkähän ei paljon esittelyjä kaipaa. Ykkösosa oli lämmittelyä ja vasta kakkosessa alkoi rock´n roll. Linda Hamilton näytti  miten naiset pistävät tarvittaessa haisemaan. Kalifornian kuvernööri sopii esittämään koneihmistä, ei juuri muuta. Kolmososa oli enää haaleaa sipulimaitoa... not tagged smiley #13108

Pidän ylläolevasta kuvasta kovasti. Tytär maalasi tämän vuosia sitten ja se on yksi toivomastani pahistrilogiasta. Muut kaksi ovat Han Solo ja Mad Max. Niitä odotellaan vielä... *vink*

3. Nightmare Before Christmas

1409880.jpg

Tim Burtonin omituinen mielikuvitus kiehtoo. Hän kääntää asiat päälaelleen, kuten tässäkin tarinassa, jossa Halloween maan kuningas kidnappaa joulupukin ja joulun. Kaikki menee poskelleen, mutta loppu hyvin kaikki hyvin. Tässä leffassa toteutus on suurenmoinen, sillä se on tehty stop-motion -tekniikalla, joka on todella työläs nukkeanimaatio, mutta sitäkin näyttävämpi.

4. Silverado

1409894.jpg

Hienoja näyttelijäsuorituksia ja hyvä juoni. Maailmassa on pilvin pimein länkkäreitä, mutta minä tykkään eniten tästä.

5. Casino Royale

1409897.jpg

Enpä olisi uskonut, että rupean vielä joskus J.Bondia fanittamaan. Uusin leffa kuitenkin mullisti koko henkilöhahmon. Aiemmin Bondin piti olla sileä, hiottu ja öljytty salonkipuudeli, joka selvisi pommin räjähdyksestä karvankaan lennähtämättä paikaltaan. Leffat juonineen menivät myös todella överiksi ja lopulta pelkän farssin puolelle. Daniel Craig tuntui ensin aivan väärältä valinnalta herra Bondiksi, mutta nähtyäni leffan, ei pääosassa enää voisi olla kukaan muu. Craigia katsellessa tuli mieleen pitbullterrieri, joka roikkuu kiinni eikä anna periksi, vaikka mikä olisi.  Hän teki henkilöhahmosta inhimillisen, ihmisen, jolla on tunteet ja joka tosiaan saa turpiinsa ja on yltä päältä ravassa, mutta selviää tilanteista silti tyylikkäästi.

1409922.jpg

6. Valkeat yöt (White nights)

1409944.jpg

Mikhail Baryshnikov on ihana! Baryshnikov esittää loikkaria (kuten hän oikeasti onkin), joka joutuu takaisin Neuvostoliittoon lentokoneen tehtyä pakkolaskun jonnekin Siperiaan. Gregory Hinesin esittämä steppaaja on vastaavasti loikannut aikoinaan Neuvostoliittoon ja yhdessä nämä kaksi keksivät keinon karata takaisin Yhdysvaltoihin.  Kuten tavallista, tässäkin elokuvassa Helsinki on saanut kunnian esittää Neuvostoliittoa, mutta ilmeisesti jotain kuvauksia on tehty ihan oikeestikin paikan päällä. Juoni ei sinänsä ole kovin kaksinen, mutta Baryshnikovin tanssi.... Voisin katsella tätä miestä ja hänen tanssiaan syömättä ja juomatta ja nukumatta.....

7. Kadonneen aarteen metsästäjät, Indiana Jones

1409957.jpg

Tämä elokuva muutti seikkailugenren suunnan. Muistan katsoneeni sen leffateatterissa pariinkin kertaa ja tietysti tv:stä, sittemmin vhs:ltä ja taannoin hommasin koko trilogian dvd:nä. Indiana Jones on mies, isolla ämmällä. Paras on tietysti ensimmäinen elokuva, toinen ei mielestäni ole kovin onnistunut, mutta kolmas, jossa on mukana Sean Connery, se lähes yhtä hyvä kuin ensimmäinenkin.

8. Aliens - paluu

1409988.jpg

Tässä toinen elokuvaklassikko, joka muutti koko hirviö-avaruuskauhugenren. Ensimmäinen Alien -elokuva ei mässäillyt tehosteilla, verellä eikä suolenpätkillä. Sen teho perustui pään sisäiseen kauhuun, mielikuviin, odotukseen, joka onkin sitä raastavinta pelkoa. Ripley näyttää mihin naisenergialla päästään silloin, kun miehet ovat nyyhkiviä nössöjä tai pelkkiä hirviön välipaloja.

Ostettuani Quadrilogy-boxin myös David Fincherin ohjaama Alien 3 aukesi. Teatteriversiota on leikattu liikaa ja kokonaisuudesta jäi sekava mielikuva. Ns. directors cut selvitti juonen lopullisesti. Lempparini tästä nelikosta on kuitenkin kakkososa, jossa on rytkettä ja meininkiä ja Ripley todellakin "kicks aliens ass".

9. Apollo 13

1410036.jpg

Avaruus on kiehtova paikka ja tiedonhaluisena ja uteliaana erilaisille asioille ja ilmiöille luin yhteen aikaan kaikkea mahdollista avaruuslentoja käsittelevää kirjallisuutta. Onko kuussa käyty? Hetken epäilin itsekin, mutta tutustuttuani aiheeseen olen varma, että kyllä on käyty.

Apollo 13 -leffa on siitä ihmeellinen, että vaikka kaikki tietävät tarinan, niin elokuvassa jännitys säilyy loppuun asti. Se on hyvin toteutettu hyvillä näyttelijöillä. Lisätenhoa kuvaan tuo oikean lennon kapteeni Jim Lovellin pieni cameo leffan lopussa.

10. Valiojoukko (The Right Stuff)

1410087.jpg

Miten tulevaisuus alkoi. Tässä ovat armeijan 7 parasta koelentäjää, jotka aloittivat astronauttitreenin. Elokuva seuraa ensimmäisiä avaruuslentäjiä ja mihin kaikkeen heidän piti alistua valmennuksesssaan. Testit olivat käsittämättömiä. Eihän kukaan vielä tiennyt minkälaisiin olosuhteisiin ihmisiä piti edes valmentaa, eihän avaruudessa ollut käynyt kuin eläimiä. Elokuvassa on hyviä näyttelijöitä (Scott Glenn, Ed Harris, Sam Shepard ym.) ja pituudestaan (n. 3 tuntia) huolimatta se kuluu nopeasti. Yllättävää on ohjaajan humoristinen ote kautta elokuvan. Muutaman kerran sai nauraa oikein kunnolla, vaikkei tätä komediaksi ole tehtykään.

Tässäkin elokuvassa on kiehtova cameo. Aivan leffan alussa nähdään aikansa armeijan paras lentäjä ja ensimmäinen, joka ylitti äänivallin, Chuck Yeager. Yeager olisi ilman muuta ollut oikeutettu astronauttiohjelmaan, mutta hän ei ollut käynyt tarpeeksi kouluja, joten se tyssäsi siihen.

Kaikki muut paitsi viimeisen olen nähnyt jo useaan kertaan. Valiojoukon näin ensimmäisen kerran vasta muutama kuukausi sitten ja haluan pitää riittävästi väliä, ennenkuin katson sen uudelleen, jotta tuoreus säilyy. Ihmeellinen juttu, että joitakin elokuvia ei siedä katsoa edes yhtä kertaa, mutta joihinkin ei kyllästy koskaan.